Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot

Suomen kehitysyhteistyö Nicaraguassa

Suomen ja Nicaraguan välinen kehitysyhteistyö on elänyt voimakkaan muutoksen kautta. Kahdenväliset kehitysyhteistyöhankkeet Nicaraguan kanssa ovat päättyneet vuoden 2013 lopussa. Suomen ja Nicaraguan 30 vuotta kestänyt yhteistyö ei kuitenkaan ole loppumassa, vaikka se väheneekin selvästi.

Nicaragua ei ole enää kehitysyhteistyömme pitkäaikainen kumppanimaa, mutta Suomi jatkaa edelleen Keski-Amerikan alueellista yhteistyötä. Nicaragua on yksi sen kumppanimaista.

Keski-Amerikan alueellinen yhteistyömme keskittyy tällä hetkellä energiaan, ympäristöön,metsänhoitoon sekä ruokaturvaan.

Terveys ja ympäristö kuuluvat Nicaragua-yhteistyömme painopisteisiin. Tässä taulussa kehoitetaan alueen ihmisiä heittämään roskat roskikseen ja pitämään ympäristön puhtaana. Kuva: Outi Einola-Head.Terveys ja ympäristö kuuluvat Suomen Nicaragua-yhteistyön painopisteisiin. Tässä taulussa kehotetaan heittämään roskat roskikseen ja pitämään alueen ympäristö puhtaana. Kuva: Outi Einola-Head.

Keski-Amerikan pohjoisten maiden heikon turvallisuustilanteen vuoksi uutena yhteistyöalueena mukaan otetaan  kansalaisturvallisuuden (human security) parantaminen.

Suomi tukee Keski-Amerikan alueellisen integraatiojärjestön SICAn hanketta, joka torjuu naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Paikallisten demokratia- ja ihmisoikeussektorilla toimivien kansalaisjärjestöjen tukea jatketaan. Lisäksi tuetaan suomalaisia kansalaisjärjestöjä sekä instituutioiden välistä yhteistyötä Keski-Amerikan alueella.

Kehitysyhteistyön tuloksia Nicaraguassa

Maaseudun kehitys

Sitruuna- ja appelsiinipuut ovat muuttaneet  kivikon hedelmätarhaksi. Kuva: Outi Einola-Head, Sitruuna- ja appelsiinipuut ovat muuttaneet  kivikon hedelmätarhaksi. Kuva: Outi Einola-HeadSitruuna- ja appelsiinipuut ovat muuttaneet kivikon hedelmätarhaksi. Kuva: Outi Einola-Head

Suomen tukemalla kehitysyhteistyöllä on saatu paljon aikaan Nicaraguan maaseudulla. Ihmiset ovat saaneet parannusta toimeentuloonsa ja luottamusta omiin taitoihinsa.

Vuosina 2004–2011 toteutettu Fomevidas-maaseutuohjelma auttoi köyhiä viljelijöitä eteenpäin koulutuksen ja pienen rahallisen tuen avulla. Ihmiset ovat alkaneet luottaa siihen, että he pystyvät oppimaan uutta ja tekemään asioita itse.

Terveyssektori

Nery Adriana Galeans, Nicaragua. Kuva: Outi Einola-HeadSanto Tomasin terveyskeskusta johtava Nery Adriàna Galéans Álvarez on tyytyväinen terveydenhuollon kohenemiseen. Kuva: Outi Einola-Head

Nicaraguan köyhässä Chontalesissa on viety ehkäisevä terveydenhuolto ja neuvonta lähemmäs ihmisiä. Kaikki terveydenhuollon kehitystä mittaavat indikaattorit ovat nousseet vuosina 2006–2011. Myös äitiyskuolleisuuden äkillinen nousu vuonna 2011 saatiin kuriin. Yhä useammat äidit tulevat sairaalaan synnyttämään.

Suomen tuella on hankittu esimerkiksi suora puhelinlinja sairaaloihin. Se on suuri parannus muun muassa lääkkeiden saantiin.

Suomi on tukenut Nicaraguan terveydenhuoltoa Fonsalud-yhteisrahaston ja Sared-lisääntymishankkeen kautta. Tukea on annettu myös yhdessä YK:n väestörahaston ja Hollannin kanssa sekä kansalaisjärjestörahaston kautta.

Takaisin ylös