Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Maatiedosto Italia

Poliittinen järjestelmä

Poliittinen järjestelmä

Italia on perustuslaillinen tasavalta. Tasavaltainen valtiomuoto hyväksyttiin kansanäänestyksellä fasismikauden ja toisen maailmansodan jälkeen 2. kesäkuuta 1946.

Valtionpäämies

  • Tasavallan presidentti Giorgio Napolitano (s. 1925)
  • Virkanimike italian kielellä: Presidente della Repubblica.
  • Valittu ensimmäisen kerran 10. toukokuuta 2006, toisen kerran 20. huhtikuuta 2013.

 

Seuraavat presidentinvaalit pidetään vuonna 2020.

Parlamentti

  • Parlamentin nimi italian kielellä: Parlamento
  • Ylähuone eli senaatti: Senato della Repubblica
  • Alahuone eli edustajainhuone: Camera dei Deputati

 

Parlamentti on kaksikamarinen. Senaatissa on 315 vaaleilla valittua jäsentä ja tällä hetkellä viisi elinikäistä jäsentä. Edustajainhuoneessa on 635 jäsentä. Molemmilla kamareilla on samat valtaoikeudet. Lakialoitteet voivat tulla kummalta kamarilta tahansa ja molempien on hyväksyttävä ne enemmistöllä, jotta laki saadaan voimaan.

 

Senaatin ja edustajainhuoneen jäsenet valitaan samanaikaisissa vaaleissa viideksi vuodeksi kerrallaan. Viimeisimmät parlamenttivaalit järjestettiin helmikuussa 2013. Seuraavat säännönmukaiset parlamenttivaalit järjestetään vuonna 2018.

Hallitus

Italian nykyinen hallitus muodostettiin ilman uusia vaaleja 22. helmikuuta 2013, jolloin valtaan nousi Matteo Renzin (PD) johtama laajapohjainen koalitiohallitus. Kokoonpanossa on pääministerin lisäksi 13 salkullista ja kolme salkutonta ministeriä, 9 varaministeriä ja 35 poliittista valtiosihteeriä. 


Hallituksessa on edustettuina kuusi puoluetta: Demokraattipuolue (Partito Democratico, PD), Uusi keskustaoikeisto (Nuovo Centrodestra, NCD), Kansalaisvalinta (Scelta Civica, SC), Populaarit Italian puolesta (Popolari per l'Italia, PpI), Keskustan liitto (Unione di Centro, UdC) ja Italian sosialistipuolue (Partito Socialista Italiana, PSI). Lisäksi mukana on kolme sitoutumatonta ministeriä.

 

Linkkejä:

Sisäpolitiikka

Italian sisäpolitiikka on tyypillisesti nopeatempoista ja suomalaisesta näkökulmasta värikästä. Sitä leimaavat lyhytikäiset, nopeasti vaihtuvat hallitukset. Toisen maailmansodan jälkeen Italialla on ollut 65 hallitusta, eli hallitusten keskimääräinen elinikä on ollut vain runsaan vuoden mittainen.

 

Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä puoluejärjestelmä oli kuitenkin huomattavan vakaa. Sisäpolitiikkaa dominoi kolme suurta puoluetta: kristillisdemokraatit (Democrazia Cristiana, DC), kommunistit (Partito Comunista Italiano, PCI) ja sosialistit (Partito Socialista Italiano, PSI). Tämä rakennelma hajosi 1990-luvun alussa Tangentopoliksi ("Lahjuskaupunki") kutsuttuun lahjusskandaaliin, minkä jälkeen puoluejärjestelmä on ollut jatkuvassa muutoksen tilassa.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Rooma

Päivitetty 6.3.2014

Takaisin ylös