Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Maatiedosto Arabiemiraattien liitto

Yhteiskunta, kulttuuri ja media

Väestö

Maa ja kansa

Pinta-ala: 83 600 km² (sisältäen noin 200 saarta, 77 700 km² ilman saaria), josta Abu Dhabin emiirikunta on 67 350 km² ja Dubain 3 900 km². 97 prosenttia maan pinta-alasta on autiomaata.

 

Noin 85 prosenttia väestöstä asuu tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa. Väestön jakaantuminen emiirikuntien kesken:

 

  • pääkaupungissa Abu Dhabi 39 % väestöstä
  • Dubaissa 29 % väestöstä
  • Sharjah'ssa 18 % väestöstä
  • muissa emiirikunnissa 14 % väestöstä (Economic Intelligence Unitin arvio vuonna 2011)

 

Väkiluku: Arviot väkiluvusta vaihtelevat eri lähteiden mukaan. Vuoden 2005 väestönlaskennassa määräksi arvioitiin 4,8 miljoonaa, mutta luvun uskotaan olevan tällä hetkellä korkeampi. Arviot ovat liikkuneet 5-8 miljoonan asukkaan välillä, EIU:n vuoden 2013 arvion mukaan Arabiemiraateissa on 7,9 miljoonaa asukasta. Väestöstä alle 20 prosenttia on maan kansalaisia ja muut ovat ulkomaisia työntekijöitä, joiden tarkka määrä ei ole tiedossa.

 

Väestönkasvu: 2,7 prosenttia (2014 World Factbookin arvio)

 

Keskimääräinen elinikä: 77 vuotta (2012), vuonna 1975 vastaava luku oli 62 vuotta.

 

Imeväiskuolleisuus: 10,9 kuolemaa 1000:tta elävänä syntynyttä kohden (2014)

Etniset ryhmät

Emiirikuntien arabeja

19 %

muita arabeja ja iranilaisia

23 %

etelä-aasialaisia

50 %

muita ulkomaalaisia (sisältäen länsimaalaiset ja itä-aasialaiset)

8 %

 

Ulkomaalaisista eniten on intialaisia (ehkä 2 miljoonaa), pakistanilaisia ja afgaaneja (toista miljoonaa). Muita suuria ryhmiä ovat filippiiniläiset, kiinalaiset, nepalilaiset, srilankalaiset, libanonilaiset sekä muut arabit.

 

Lukutaito: Aikuisväestön lukutaito 78 prosenttia (2012), vuonna 1975 se oli 43 prosenttia. Naisten lukutaito 82 prosenttia.


Lähteet: CIA – The World Factbook, Economist Intelligence Unit (EIU)

Uskonto

Virallinen uskonto on islam, jonka tunnustajia on valtaosa väestöstä. Useimmat ovat sunnimuslimeja, mutta on olemassa myös shiiojen vähemmistö. Maassa asuvat ulkomaalaiset ovat pääosin hinduja, buddhalaisia ja kristittyjä. Uskontoa saavat vapaasti harjoittaa muslimit, kristityt ja juutalaiset, mutta lähetystyötä ei sallita. Sekä Abu Dhabissa että Dubaissa on runsaasti kristillisiä kirkkoja sekä myös muiden uskontokuntien hartaudenharjoituspaikkoja.

Kielet

Virallinen kieli ja paikallisten asukkaiden äidinkieli on arabia. Englanti, jota lähes kaikki jossain määrin puhuvat, on yleisesti käytössä etenkin liike-elämässä. Jonkin verran puhutaan farsia. Työntekijät, joista suuri osa on intialaisia ja pakistanilaisia maahanmuuttajia, puhuvat hindiä ja urdua sekä muita kieliä.

Koulu- ja opetusjärjestelmä

Koulutus on asetettu Arabiemiraateissa erääksi tärkeimmistä tulevaisuuden haasteista. Tavoitteena on nostaa kantaväestön koulutustasoa ja kykyä ottaa hallintaan yhteiskunnan eri sektoreita. Koulunkäynti ei ole pakollista, mutta kaikki yritetään saada kouluun. Julkisen koululaitoksen rinnalla yksityisten koulujen kirjo on laaja - useille maassa asuville eri kansalaisuuksille löytyy oman maan järjestelmän mukainen koulu. Julkiset koulut ovat ilmaisia emiraattilapsille.

 

Viime aikoina maahan on perustettu yhä enemmän ulkomaisia yliopistoja ja niiden etäkampuksia – Pariisin Sorbonnen yliopiston kampus perustettiin Abu Dhabiin toukokuussa 2006 ja New York University aloitti täydellä voimalla toimintansa syksyllä 2010.

 

 

Suomalais-emiraattilainen peruskoulu aloitti ala-asteen opetuksen syksyllä 2010 Abu Dhabissa ja Al Ainissa.

Kulttuuri

Arabiemiraatit on monen kulttuurin kohtauspaikka, sillä arvioiden mukaan yli 80 prosenttia väestöstä on ulkomaalaisia. Uskonnolla on keskeinen rooli. Erityisesti nuorempi polvi on käynyt kouluja Yhdysvalloissa tai Euroopassa ja käyttäytyy siten jo hyvinkin länsimaisesti.

 

Perinteinen asu paikallisella väestöllä on edelleenkin miehillä pitkä valkoinen kaapu (kandoora) sekä päähuivi (ghutra), jota pitää paikoillaan musta panta (iqal), ja naisilla musta kaapu (abaya) sekä hiukset peittävä huivi (sheyla). Naisten hunnutus on kuitenkin osittain väistymässä.

 

Muista kulttuureista tulevat pukeutuvat yleensä omien tottumustensa mukaisesti, joten katukuvassa näkyy paljon intialaisittain ja pakistanilaisittain pukeutuneita. Eurooppalaiset voivat käyttää shortsejakin, mutta naisten on hyvä pukeutua hieman konservatiivisemmin, eli peittää olkapäät ja polvet sekä välttää minihameiden ja avonaisten paitojen käyttöä. Eurooppalaisten ei ole soveliasta käyttää esimerkiksi kandooraa.

 

Beduiinimenneisyys erottuu vielä selvästi paikallisten asukkaiden elämässä. Kameliratsastus tai ainakin kamelikilpailut ovat tärkeitä ja haukalla metsästystäkin harrastetaan.

 

Paastokuukauden ramadanin aikana juominen, syöminen ja tupakointi on kaikilta kiellettyä julkisilla paikoilla päiväsaikaan. Ravintolat ovat kiinni päivällä Ramadanin aikana.

 

Arabiemiraatit on ulkokuoreltaan hyvin moderni yhteiskunta. Näkyvimmät rakennukset ja lähes kaikki tiet ovat alle kymmenen vuoden ikäisiä. Monet rakennushankkeet ovat kunnianhimoisia erikoisuuksia ja rakennuskantaa uusitaan jatkuvasti. Tiet ovat erinomaisessa kunnossa suurten asutuskeskusten välillä, esimerkiksi Abu Dhabista Dubaihin on koko matkalla kahdeksankaistainen moottoritie.

 

Abu Dhabi Cultural Foundation on pääkaupungin tärkeä kulttuuritapahtumien järjestäjä, joka organisoi taidenäyttelyitä, luentoja, konsertteja ja elokuvaesityksiä. Vierailevat esiintyjät ovat usein suurlähetystöjen paikalle järjestämiä, ja myös suomalainen osaaminen on päässyt esille. . Kompleksissa sijaitsi myös kirjasto lukusalipalveluineen sekä kansallisarkisto.

 

Korkeakulttuurin alalla suurimmissa kaupungeissa (Dubai, Abu Dhabi, Sharjah) on taidenäyttelyitä, teatteriesityksiä ja konsertteja, joita järjestävät kulttuuriviranomaiset sekä -yhdistykset, usein yhteistyössä lähetystöjen kanssa. Abu Dhabi luo itsestään alueellista kulttuurista keskusta rakentamalla suurkulttuurialuetta Saadiyat-saarelle, jonne tulee muun muassa Louvren ja Guggenheimin museot. Konsertteja, musikaaleja ja vastaavia isompia esityksiä esitetään Abu Dhabissa ja Dubaissa jatkuvasti. Elokuvateatterit ovat kovassa käytössä, ja uusimmat amerikkalaiset elokuvat saapuvat niihin nopeasti. Englanninkieliset elokuvat tekstitetään arabiaksi. Intialaiset elokuvateatterit esittävät myös suosittuja Bollywood-elokuvia.

Media

Televisio

Maassa on useita TV-asemia, sekä englanninkielisiä että arabiankielisiä. Kaikki kansainväliset kanavat ovat saatavilla satelliittivastaanottimen kautta. Kerrostaloissa on yleensä keskusantennijärjestelmät.

Radio

Maassa on useita englanninkielisiä, lukuisia arabiankielisiä, sekä myös joitain hindin- ja urdunkielisiä alueellisia radioasemia.

Sanomalehdet

Maassa on neljä päivittäin ilmestyvää englanninkielistä lehteä (Gulf News, Khaleej Times, The National ja Gulf Today) sekä lukuisia arabiankielisiä lehtiä.

 

Paikalliset englanninkieliset sanomalehdet verkossa:

Teleoperaattorit ja internet-palvelut

Maan suurin puhelinoperaattori ja internet-yhteyksien tarjoaja (Etisalat) menetti monopoliasemansa toisen palveluiden tarjoajan (du) tultua markkinoille vuoden 2007 alusta.

 

Internetin käyttö on kasvanut viime vuosina voimakkaasti Lähi-idän alueella. Arabiemiraateissa internetin käyttöaste on Lähi-idän korkeimpia. Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) mukaan internetin käyttäjäprosentti vuonna 2013 oli 88. Etenkin sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Sopimattomaksi katsottuja nettisivuja estetään kuitenkin poliittisten, kulttuuristen ja uskonnollisten syiden takia.

 

Lähde: Internet World Stats – Middle East Internet Usage and Population Statistics

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Abu Dhabi

Päivitetty 21.5.2014

Takaisin ylös