Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Maatiedosto Arabiemiraattien liitto

Yhteiskunta, kulttuuri ja media

Väestö

Maa ja kansa

Pinta-ala: 83 600 km² (sisältäen noin 200 saarta, 77 700 km² ilman saaria), josta Abu Dhabin emiraatti on 67 350 km² ja Dubai 3 900 km². 97 prosenttia maan pinta-alasta on autiomaata.

 

Noin 85 prosenttia väestöstä asuu tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa. Väestön jakaantuminen emiraattien kesken:

 

  • pääkaupunki Abu Dhabi 39 % väestöstä
  • Dubai, 29 % väestöstä
  • Sharjah, 18 % väestöstä
  • Muut emiraatit 14 % väestöstä (EIU:n arvio vuonna 2011)

 

Väkiluku: Arvio vaihtelee eri lähteitten mukaan. Vuoden 2005 väestönlaskennan arvio 4,8 miljoonaa (mihin sisältyi huomattavasti suurempi arvio maahanmuutosta kuin aiempiin arvioihin) CIA:n arvio oli 5,3 miljoonaa vuoden 2012 heinäkuussa. EIU arvion mukaan väkiluvun määrä oli 7,1 miljoonaa vuoden 2011 lopussa. Väestöstä alle 20 prosenttia on maan kansalaisia, muut ovat ulkomaisia työntekijöitä, joiden tarkka määrä ei ole tiedossa.

 

Väestönkasvu: 3,1 prosenttia (2012 CIA:n arvio)

 

Keskimääräinen elinikä: 77 vuotta (2012) (vuonna 1975 vastaava luku oli 62 vuotta).

 

Imeväiskuolleisuus: 11,6 kuolemaa 1 000 elävänä syntynyttä kohden (2012).

Etniset ryhmät

Emiraattien arabeja

19 %

muita arabeja ja iranilaisia

23 %

etelä-aasialaisia

50 %

muita ulkomaalaisia (sisältäen länsimaalaiset ja itä-aasialaiset)

8 %

 

Ulkomaalaisista eniten on intialaisia (ehkä 2 miljoonaa), pakistanilaisia ja afgaaneja (toista miljoonaa). Muita suuria ryhmiä ovat filippiiniläiset, kiinalaiset, nepalit, srilankalaiset, libanonilaiset sekä muut arabit.

 

Lukutaito: Aikuisväestön lukutaito 78 prosenttia (2012) (vuonna 1975 se oli 43 prosenttia), naisten lukutaito 82 prosenttia.


Lähteet: CIA – The World Factbook, Economist Intelligence Unit (EIU)

Uskonto

Arabiemiraattien virallinen uskonto on islam, jonka tunnustajia on valtaosa väestöstä. Useimmat ovat sunnimuslimeja, mutta on olemassa myös shiiojen vähemmistö. Maassa asuvat ulkomaalaiset ovat pääosin hinduja, buddhalaisia ja kristittyjä. CIA:n arvion mukaan maan omista kansalaisista muslimeja on 96 prosenttia (sunneja 80 prosenttia ja shiioja 16 prosenttia), hinduja, kristittyjä ja muita 4 prosenttia. Uskontoa saavat vapaasti harjoittaa muslimit, kristityt ja juutalaiset, mutta lähetystyötä ei sallita. Sekä Abu Dhabissa että Dubaissa on runsaasti kristillisiä kirkkoja sekä myös muiden uskontokuntien hartaudenharjoituspaikkoja.

Kielet

Virallinen kieli ja paikallisten asukkaiden äidinkieli on arabia. Englanti, jota lähes kaikki jossain määrin puhuvat, on yleisesti käytössä etenkin liike-elämässä. Jonkin verran puhutaan farsia. Työntekijät, joista suuri osa on intialaisia ja pakistanilaisia maahanmuuttajia, puhuvat hindiä ja urdua sekä muita kieliä.

Koulu- ja opetusjärjestelmä

Koulutuksen kehittäminen on ollut enenevässä määrin Arabiemiraattien prioriteetti. Koulunkäynti ei ole pakollista, mutta kaikki yritetään saada kouluun. Arabiemiraattien koulujärjestelmässä lastentarha kestää kaksi vuotta, alkeiskoulu kolme vuotta ja koulu kuusi vuotta. Julkisen koululaitoksen lisäksi yksityisten koulujen kirjo on laaja - useille maassa asuville eri kansallisuuksille löytyy oman maan järjestelmän mukainen koulu. Emiraattilapset käyvät pääosin julkisia kouluja.

 

Viime aikoina maahan on perustettu yhä enemmän ulkomaisia yliopistoja ja niiden etäkampuksia – Pariisin Sorbonnen yliopiston kampus perustettiin Abu Dhabiin toukokuussa 2006 ja New York University aloitti täydellä voimalla toimintansa syksyllä 2010.

 

 

Suomalais-emiraattilainen peruskoulu aloitti ala-asteen opetuksen syksyllä 2010 Abu Dhabissa ja Al Ainissa.

Kulttuuri

Arabiemiraatit on monen kulttuurin kohtauspaikka. Ei liene toista maata, jossa yli 80 prosenttia väestöstä olisi ulkomaalaisia. Paikallinen väestö on monesti hyvin uskonnollista, mutta erityisesti nuorempi polvi on käynyt kouluja Yhdysvalloissa tai Euroopassa ja käyttäytyy siten jo hyvinkin länsimaisesti. Paikalliseen väestöön voi olla vaikea tutustua. Erityisesti naisia ei juuri ostoskeskusten ulkopuolella näy.

 

Perinteinen asu paikallisella väestöllä on edelleenkin miehillä pitkä valkoinen kaapu (khandoura) sekä päähuivi (ghutra), jota pitää paikoillaan musta panta (iqal), ja naisilla musta kaapu (abbaya) sekä hiukset peittävä huivi (sheyla). Naisten hunnutus on kuitenkin osittain väistymässä.

 

Muista kulttuureista tulevat pukeutuvat yleensä omien vaatetustottumustensa mukaisesti, joten katukuvassa näkyy paljon intialaisittain ja pakistanilaisittain pukeutuneita. Eurooppalaiset voivat käyttää shortsejakin, mutta naisten on hyvä pukeutua hieman konservatiivisemmin, eli peittää olkapäät ja polvet sekä välttää minihameiden ja avonaisten paitojen käyttöä. Eurooppalaisten ei ole soveliasta käyttää esimerkiksi khandouraa.

 

Beduiinimenneisyys erottuu vielä selvästi paikallisten asukkaiden elämässä. Kameliratsastus tai ainakin kamelikilpailut ovat tärkeitä ja haukalla metsästystäkin harrastetaan.

 

Paastokuukauden ramadanin aikana juominen, syöminen ja tupakointi on kaikilta kiellettyä julkisilla paikoilla päiväsaikaan. Ravintolat ovat kiinni päivällä Ramadanin aikana.

 

Emiraatit on ulkokuoreltaan hyvin moderni yhteiskunta. Näkyvimmät rakennukset ja lähes kaikki tiet ovat alle 10 vuoden ikäisiä. Monet rakennushankkeet ovat kunnianhimoisia erikoisuuksia ja rakennuskantaa uusitaan jatkuvasti. Vaikka rahaa onkin rakentaa hienoja rakennuksia, niiden kunnossapito tuottaa ongelmia. Tiet ovat erinomaisessa kunnossa suurten asutuskeskusten välillä, esimerkiksi Abu Dhabista Dubaihin on koko matkalla kahdeksankaistainen moottoritie.

 

Abu Dhabi Cultural Foundation on pääkaupungin tärkeä taidenäyttelyiden ja kulttuuritapahtumien järjestäjä, joka organisoi taidenäyttelyitä, luentoja, konsertteja ja elokuvaesityksiä. Vierailevat esiintyjät ovat usein suurlähetystöjen paikalle järjestämiä, ja myös suomalainen osaaminen on päässyt esille. Tällä hetkellä toimintaa on tilapäisissä tiloissa kulttuurikeskuksen uudelleenrakentamisen vuoksi. Kompleksissa sijaitsi myös kirjasto lukusalipalveluineen sekä kansallisarkisto, jotka ovat siirtyneet väliaikaisiin tiloihin odottamaan uuden kulttuurirakennuksen valmistumista.

 

Korkeakulttuurin alalla suurimmissa kaupungeissa (Dubai, Abu Dhabi, Sharjah) on taidenäyttelyitä, teatteriesityksiä ja konsertteja, joita järjestävät kulttuuriviranomaiset sekä -yhdistykset, usein yhteistyössä lähetystöjen kanssa. Abu Dhabi on luomassa itsestään alueellista kulttuurista keskusta rakentamalla suuren museo/kulttuurialueen Saadiyat-saarelle, jonne tulee muun muassa Louvren ja Guggenheimin museot. Konsertteja, musikaaleja ja vastaavia isompia esityksiä esitetään Abu Dhabissa ja Dubaissa jatkuvasti. Elokuvateatterit ovat kovassa käytössä, ja uusimmat amerikkalaiset elokuvat saapuvat niihin nopeasti. Englanninkieliset elokuvat tekstitetään arabiaksi. Intialaiset elokuvateatterit esittävät myös suosittuja Bollywood-elokuvia.

Media

Televisio

Maassa on useita TV-asemia, sekä englanninkielisiä että arabiankielisiä. Kaikki kansainväliset kanavat ovat saatavilla satelliittivastaanottimen kautta. Kerrostaloissa on yleensä keskusantennijärjestelmät.

Radio

Maassa on useita englanninkielisiä, lukuisia arabiankielisiä, sekä myös joitain hindin- ja urdunkielisiä alueellisia radioasemia.

Sanomalehdet

Maassa on neljä päivittäin ilmestyvää englanninkielistä lehteä (Gulf News, Khaleej Times, The National ja Gulf Today) sekä lukuisia arabiankielisiä lehtiä.

 

Paikalliset englanninkieliset sanomalehdet verkossa:

Teleoperaattorit ja internet-palvelut

Maan suurin puhelinoperaattori ja internet-yhteyksien tarjoaja (Etisalat) menetti monopoliasemansa toisen palveluiden tarjoajan (du) tultua markkinoille vuoden 2007 alusta.

 

Internetin käyttö on kasvanut viime vuosina voimakkaasti Lähi-idän alueella – vuosien 2000 ja 2009 välillä kasvu käyttäjämäärissä oli huikeat 1 648,2 prosenttia. Arabiemiraateissa internetiä käyttää 30.6.2012 julkaistun tilaston mukaan 70,9 prosenttia väestöstä. Vuoden 2009 käyttäjäprosenttiin, 74,1, verrattuna käyttäjämäärä on lähtenyt laskuun. Lähi-idän valtioiden kesken Arabiemiraatit on neljänneksi suurin internetin käyttäjä.  

 

Lähde: Internet World Stats – Middle East Internet Usage and Population Statistics

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Abu Dhabi

Päivitetty 12.9.2013

Takaisin ylös