Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet

Edustustojen palvelut kriisitilanteissa

Konsulipalvelulakiin on kirjattu palvelut, joita Suomen edustustot voivat asiakkailleen antaa. Pääosa palveluista on tarkoitettu ensisijaisesti ulkomailla tilapäisesti lomamatkan tai työmatkan takia oleville.

Osaa palveluista voivat käyttää myös ulkomailla vakituisesti asuvat Suomen kansalaiset. Peruslähtökohtana kuitenkin on, että yhteiskunnan peruspalveluista vastaavat asiakkaan asuinmaan viranomaiset, myös kriisitilanteissa. 

Matkustustiedotteet

Edustustot päivittävät matkustustiedotteet toimipiirinsä alueelta säännöllisesti ulkoministeriön verkkosivulle ja omille verkkosivuilleen. Kriisitilanteessa päivityksiä tehdään tilanteen muuttuessa.

  • Kriisialueella asuvien kannattaa seurata ensisijaisesti paikallisten viranomaisten tiedotteita, mutta myös edustuston verkkosivuja tilannetiedon ja toimintaohjeiden saamiseksi.

Valmiussuunnitelmat

Edustustot laativat toimipiirinsä alueen kattavan valmiussuunnitelman, joka voidaan julkaista edustuston verkkosivulla tai toimittaa kirjallisesti edustustoon rekisteröityneille, maassa asuville suomalaisille.

Valmiussuunnitelmaan on kirjattu yksityiskohtaiset toimenpiteet kriisitilanteiden varalle sisältäen mm.

  • tärkeät yhteystiedot
  • kokoontumispaikat
  • evakuointiohjeet varusteluetteloineen

Yhteystietojen vastaanottaminen

Etenkin vakinaisesti ulkomailla asuvan on suositeltavaa ilmoittaa yhteystietonsa edustustoon ja ulkoministeriölleHelpoimmin tämä käy matkustusilmoituksella (matkustusilmoitus.fi).

Rekisterin pidon tarkoituksena on varmistaa, että ulkoministeriöllä tai edustustolla olisi mahdollisuudet kriisitilanteessa tai sen uhatessa saada yhteys mahdollisimman pikaisesti kriisialueella oleviin, edustuston toimialueen avustettaviin henkilöihin.

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muualla verkossa

Tämän sivun sisällöstä vastaa Konsuliasioiden yksikkö

Päivitetty 24.9.2014

Takaisin ylös