Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet

Visum till Finland

Ett visum är ett inresetillstånd som beviljas för kortvarig och tillfällig vistelse, högst 90 dagar.

Behöver du visum?

Schengenländerna har gemensamt beslutat av vilka länders medborgare man kräver visum. Varje Schengenstat bestämmer själv vilka pass och resedokument som godkänns för de olika ländernas medborgare. 

Här kan du kontrollera om du behöver visum till Finland och vilka resedokument som Finland godkänner:

Även om du inte behöver visum till Finland behöver du ett giltigt pass eller annat resedokument som Finland godkänner. Det måste vara i kraft minst tre månader efter att du planerar lämna Schengenområdet.

Dessutom får passet eller dokumentet inte vara äldre än 10 år.

Om du inte behöver visum kan du vistas i Finland eller de andra Schengenländerna i 90 dagars tid under en 180-dagar lång period.

När du kommer till Finland måste du uppfylla de allmänna kraven på inresa. Enligt dem kan en person som kan äventyra den allmänna ordningen och säkerheten, folkhälsan eller Finlands diplomatiska förbindelser till andra stater inte beviljas inresa.

Varifrån och hur anhåller man om visum?

Du anhåller om visum från närmast belägna finländska beskickning, eller viseringscenter som beskickningen anvisar dig till, om det primära målet för din resa är Finland. Honorärkonsuler och honorärkonsulat kan inte bevilja visum.

I vissa fall kan en annan Schengenstat representera Finland i viseringsärenden, och då lämnar du in din anhållan till det landets beskickning. 

Det är alltid Finlands beskickning som behandlar och besluter om beviljandet av visum.

Visumanhållan ska lämnas in personligen till beskickningen eller viseringscentret. Det går inte att skicka anhållan med e-post eller fax.

Ansökningsblankett för visum

För visumanhållan behöver du

  1. En ifylld och undertecknad ansökningsblankett
  2. Ett fotografi
    Bifoga ett färgfoto där det går att känna igen dig. Läs polisens fotoanvisningar.
  3. Ditt pass
    Passet ska vara i kraft minst tre (3) månader efter att din planerade resa upphör och det ska vara beviljat under de senaste tio (10) åren.
  4. Reseförsäkring
    Reseförsäkringen ska vara i kraft under den tid som du anhåller om visum för, och den ska gälla i hela Schengenområdet. Ersättningssumman bör vara minst 30 000 euro och försäkringen ska täcka kostnader som uppstår vid plötsliga sjukdomsfall och olyckor, också hemtransport av patienten, likaså hemtransport vid dödsfall.
  5. Bilagor
    Bilagorna varierar beroende på land. Ta reda på vilka bilagor du behöver av beskickningen. Beskickningen kan be dig bifoga olika dokument som visar syftet med din vistelse, förutsättningarna och vistelsens längd. Det kan till exempel handla om resebiljetter, bekräftade hotellbokningar, en privat inbjudan eller en officiell inbjudan.

    Inbjudan är ett fritt formulerat dokument där det ska framgå vem eller vilket företag det är som inbjuder inklusive deras kontaktuppgifter, samt uppgifter om den som inbjuds, så som namn, födelsetid, adress, passnummer, resans syfte och längd.

    Om det handlar om en privat inbjudan är det bra att nämna vilket förhållande som råder mellan den som inbjuder och den inbjudna, exempelvis vän, släkting, äkta hälft. Inbjudan garanterar inte att man beviljas visum.

    Av den sökande kan det också frågas efter andra utredningar så som resans rutt, transportmedel och återresa, samt dokument rörande inkomster, förmögenhet och arbetsplats.

    För att täcka sin resas kostnader måste man ha tillräckliga tillgångar för vistelsens längd och resans syfte samt för levnadskostnaderna på resmålet. I Finland är beloppet 30 euro per resdag. 
  6. Föräldrarnas samtycke om resenären är ett minderårigt barn
    Om ett minderårigt barn reser utan sina föräldrar krävs deras samtycke.
  7. Intervju
    Beskickningen kan kalla den sökande till en intervju för att reda ut resans syfte.

Avgifter

Behandlingsavgiften för visum betalas när man lämnar in anhållan. Vissa beskickningar tar emot betalningen på sitt bankkonto. Du hittar närmare information om beskickningarnas betalningspraxis på deras webbplatser.

Visum

Fr.o.m. 1.6.2014

Visumavgift (också avslag)                    

60 €

Visumavgift 6-11-åringar (också avslag) 

35 €

Viseringsavgift enligt avtal om förenklade viseringsförfaranden mellan EU och tredjeländer för medborgare i detta tredje land (också avslag)     

35 €

Avgift för påskyndat viseringsförfarande enligt avtal om förenklade viseringsförfaranden mellan EU och tredjeländer (också avslag) 

70 €

Blad för påförande av visering för personer med resedokument som inte godkänns av Finland      

10 €

Visum kan beviljas avgiftsfritt:

  • till följd av storolyckor och motsvarande situationer, då humanitära skäl talar för det
  • för skolungdoms- och ungdomsgrupper, som deltar i kultur- eller idrottsevenemang, och som inbjudits av arrangörerna samt vilkas medlemmar är under 18 år
  • för innehavare av diplomatpass eller tjänstepass eller deras familjemedlemmar, när det är av betydande värde för relationerna mellan Finland och en främmande stat.

Behandlingstid

Lämna in din visumanhållan till en finländsk beskickning eller ett viseringscenter minst 15 dagar före din resa. Du kan lämna in den tidigast 3 månader före resan. Om Finland representeras av ett annat Schengenland i det land där du befinner dig tar visumbehandlingen vanligtvis längre tid.

Avslag, upphävande och återkallande av visering

För att du ska kunna beviljas visum måste du vistas eller bo lagligt i det land där du lämnar in viseringsansökan. Om förutsättningarna för beviljandet av visum inte uppfylls, görs avslag på ansökan. Den sökande får ett skriftligt meddelande om avslaget.

Avslaget beror på punkter som nämns i Schengenländernas gemensamma visumregler. Det kan exempelvis bero på att:

  • du inte har ett godkänt, giltigt resedokument
  • du inte har dokument som intygar vistelsens syfte och förutsättningar
  • du inte har tillräckliga tillgångar för ditt uppehälle
  • du inte har rätt att återvända till landet du reser ifrån, eller till att fortsätta till tredje land
  • det finns grundade skäl att tro att du inte tänker lämna Schengenområdet innan giltighetstiden i ditt visum löper ut
  • du kan också vara belagd med inreseförbud till Finland eller ett annat Schengenland, eller så kan du anses kunna äventyra något medlemslands allmänna ordning, nationella säkerhet eller internationella relationer.

Ett redan beviljat visum upphävs om det senare visar sig att förutsättningarna för beviljande inte uppfylldes då visumet beviljades.

Ett visum återkallas om förutsättningarna för utfärdandet inte fylls mera efter att det har beviljats.

Hur man överklagar visumbeslut

Du kan överklaga beslut om avslag, upphävande eller återkallande hos den myndighet som fattade beslutet. Överklagandet riktas tillsammans med rättelseyrkande till den myndighet som fattade beslutet, t.ex. en beskickning.

Om ditt visum har avslagits, upphävts eller återkallats, delges du direktiv för rättelseyrkande i samband med viseringsbeslutet. Rättelseyrkandet måste göras inom trettio (30) dagar efter att du har delgivits beslutet. Rättelseyrkandet ska göras skriftligen på finska eller svenska.

Man kan inte överklaga visumbeslut hos förvaltningsdomstolen. En undantagsgrupp utgörs av de EU-medborgares familjemedlemmar som har åtnjutit fri rörlighet. De kan överklaga till Helsingfors förvaltningsdomstol gällande viseringsbeslut, men har inte möjlighet att yrka på rättelse som andra ansökande.

Inresekontroll

Dina förutsättningar för inresa bedöms i samband med inresekontrollen.

Du ska förutom visum visa upp ett giltigt pass eller resedokument och en reseförsäkring som täcker vistelsens längd samt bilagorna till visumanhållan.

Dessutom bör du ha ekonomiska tillgångar som täcker uppehället (30 euro/dag), och returresan eller eventuell fortsatt resa. En giltig returbiljett reducerar kravet på ekonomiska tillgångar.

Du får inte vara belagd med inreseförbud till Schengenområdet. Hinder för inresan är också om man vid gränskontrollen anser att du kan äventyra den allmänna ordningen eller säkerheten, folkhälsan eller Finlands diplomatiska förbindelser till andra stater.

Ett annat hinder utgörs av väl grundade misstankar om att du kan antas tjäna ditt uppehälle på ohederlig väg.

Förlänga visum i Finland

Den lokala polisen kan av motiverade skäl förlänga uppehållstiden för ett visum, om du kan påvisa att det inte är möjligt att lämna Finland och Schengenområdet antingen på grund av oöverkomliga hinder eller humanitära skäl. Sådana hinder kan exempelvis utgöras av att ditt flyg plötsligt ställs in, eller att du har drabbats av en akut allvarlig sjukdom. I sådana fall förlängs visumet kostnadsfritt.

Det kan också vara möjligt att förlänga visumet av personliga skäl. Det kan t.ex. röra sig om att en i Finland permanent bosatt nära släkting plötsligt insjuknar allvarligt. I sådana fall kostar det 30 euro att förlänga visumet.

Det är polisen som beslutar om förlängning av visum.

Olika typer av visum

  • Engångsvisum 
    är ett för en enda resa utfärdat visum, under vars giltighetstid man kan uppehålla sig högst 90 dagar per 180-dagarsperiod inom Schengenområdet.
  • Tvågångersvisum
    är ett tillstånd som berättigar till två inresor till Schengenområdet. Under dess giltighetstid kan visuminnehavaren uppehålla sig högst 90 dagar per 180-dagarsperiod inom Schengenområdet. 
  • Flergångsvisum  
    berättigar till upprepade inresor till Schengenområdet. Den sammanlagda längden av vistelserna får uppgå till högst det antal dagar som antecknats på visumfästan, de kan uppgå till högst 90 dagar per 180-dagarsperiod. Giltighetstiden för flergångsvisum är högst fem (5) år.
  • Genomresevisum för flygstationer
    Den som är skyldig att inneha ett sådant visum kan röra sig på flygstationens transitområde under tiden för mellanlandning eller under tiden mellan två resor, utan att vistas på det ifrågavarande landets nationella område.Behöver följande länders medborgare:
    • Afghanistan
    • Bangladesh
    • Demokratiska Republiken Kongo
    • Eritrea
    • Etiopien
    • Ghana
    • Irak
    • Iran
    • Nigeria
    • Pakistan
    • Somalia
    •  Sri Lanka

Visum och uppehållstillstånd för finsk medborgares familjemedlem

Enligt utlänningslagens 37§ räknas följande utländska personer som finländska medborgares familjemedlemmar: 

  • Maken till en i Finland bosatt person
  • Person som lever i registrerat partnerskap med en finländsk medborgare
  • Ett ogift barn under 18 år vars vårdnadshavare den i Finland bosatta personen eller dennes make är
  • Om den person som är bosatt i Finland är ett minderårigt barn, är barnets vårdnadshavare en familjemedlem

Med makar jämställs personer, oavsett kön, som fortlöpande lever i gemensamt hushåll under äktenskapsliknande förhållanden, under förutsättning att de har bott tillsammans i minst två år. Boendetid förutsätts inte, om personerna i fråga gemensamt har vårdnaden om ett barn eller om det finns andra vägande skäl.

Uppehållstillstånd för viseringsskyldig familjemedlem

Om du som viseringsskyldig familjemedlem till en finsk medborgare tänker vistas i Finland längre än tre månader, gör du som i punkt 1 eller 2: 

  1. Ansöker om uppehållstillstånd vid en finländsk beskickning, antingen i ditt hemland eller i avgångslandet där du på laglig grund befinner dig, i god tid. Ansökan om uppehållstillstånd ska alltid lämnas in personligen. Närmare information om ansökan om uppehållstillstånd får du på Migrationsverkets webbplats: www.migri.fi.
  2. Ansöker om visum vid en finländsk beskickning, antingen i ditt hemland eller i avgångslandet där du på laglig grund befinner dig. Om du enligt viseringskodexen kan beviljas visum, kan du då du anlänt till Finland ansöka om uppehållstillstånd hos den lokala polisen för vistelse längre än tre månader. Observera att viseringssökande måste uppfylla viseringskodexens förutsättningar för att få visum, och visum beviljas inte heller automatiskt till en finsk medborgares familjemedlem. 

Uppehållstillstånd för viseringsfri familjemedlem

Om du inte behöver visum till Finland kan du vistas i landet i högst 90 dagar.

Om du som viseringsfri familjemedlem till finsk medborgare tänker vistas längre än tre månader i Finland, kan du ansöka om uppehållstillstånd på förhand vid en finländsk beskickning.

Du kan också ansöka om uppehållstillstånd av den finska polisen. På polisens webbplats får du närmare information.

Säsongarbete och visum

För att få arbeta i Finland behövs normalt ett uppehållstillstånd. För säsongarbete behöver du inte uppehållstillstånd, visum räcker. Med säsongarbete menas plockning eller skörd av bär, frukter, vissa växter, rotsaker och grönsaker samt arbete på pälsfarm.

Visum för säsongarbete anhåller man om av en finländsk beskickning. Det går inte att vända sig till ett annat Schengenlands beskickning. Visumet är endast avsett för säsongarbete som utförs i Finland. Visumet kan beviljas för högst tre månaders tid under en halvårsperiod (90 dagar under en 180 dagar lång period). Du hittar instruktioner för visumansökan på närmaste finländska beskicknings webbplats.

Detta dokument

På vår webbplats

På andra webbplatser inom utrikesförvaltningen

På andra webbplatser

Sidansvarig Pass- och visumenheten

Uppdaterat 9.6.2015

Takaisin ylös