Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 18.12.2017

Koulutetut kätilöt pelastavat äitejä Somaliassa

Tuore Kehitys-Utveckling-lehti kertoo naisten ja tyttöjen asemasta eri puolilla maailmaa. Somaliassa äidit jäävät henkiin, koska Suomi tukee kätilöiden koulutusta.

Kehitys-Utveckling kertoo naisten ja tyttöjen oikeuksista. Kuva: Joonas Lehtipuu
Kehitys-Utveckling kertoo naisten ja tyttöjen oikeuksista. Kuva: Joonas Lehtipuu

19-vuotias Xaawo Dshakaar Hasan istuu 18 kätilöopiskelijan kanssa luokkahuoneessa Somalian pääkaupungissa Mogasdishussa.

Kätilöopiskelijat valmistuvat keväällä, jolloin heistä tulee todellisia hengenpelastajia. Kun he palaavat kotiseuduilleen, moni on kylänsä ensimmäinen koulutettu kätilö sitten sisällissodan syttymisen.

Äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat Somaliassa maailman korkeimpia. Vuosikymmenten sisällissota romahdutti terveyspalvelut ja terveyden ammattilaisten koulutuksen.

Suomi tukee YK:n väestörahaston UNFPAn kautta Somalian naisia ja tyttöjä muun muassa kouluttamalla kätilöistä ja tukemalla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä.

Somalian lisäksi tuore Kehitys-Utveckling-lehti kertoo, miten toisen asteen koulutus voi muuttaa teini-ikäisen tytön elämän. Koulutus vähentäisi lapsiavioliittoja, alaikäisille äideille syntyviä lapsia ja ei-toivottujen lasten määrää. 

Lisäksi lehti pohtii, missä on vika, kun kehitysmaissa suuri osa peruskoulun toisen luokan oppilaista ei osaa lukea yhtä sanaa eikä laskea kaksinumeroista vähennyslaskua. Kehitysyhteistyön suuri saavutus on ollut saada lähes yhtä moni tyttö kuin poikakin aloittamaan koulun.

Seuraavaksi katse pitää kääntää koulutuksen laatuun. Mitä kouluissa tapahtuu, kun oppilaat eivät opi?

Tämä dokumentti

Päivitetty 19.12.2017

Takaisin ylös